Monday, July 21, 2014

Raisya Rania, as of today..

Dedeq turns 1 on 16/4/2014.

makin keletah. 

dah boleh berjalan masa umur 9bulan. memang cepat compared to Kakak, umur 10bulan baru bertatih.
tapi, gigi tak tumbuh banyak lagi, vocabulary dlm percakapan pon still limited. 
biasalah kan, org2 tua kata, cepat berjalan, lambat bercakap. :)



satu je perangai Dedeq yg sukar nak dibendung, SUKA MERAJUK!
drama queen kalah Kakak, manja kedehek bukan main. Tgk je la drama dia tu. Rasa nak cium2 je sampai penyek! 

------------------------
and as for Kakak Raisya...

Raisya Adrianna will always be my first sweetheart. 
first love, ofcourse. :)

dah 2 tahun dah masuk sekolah since umur dia 3tahun. Aku memang sengaja masukkan Raisya sekolah awal sebab nak kasik dia men-channel-kan kehyperan dia ke benda2 educational. Pada siapa yg kenal Raisya, memang tau mcm mana hyper nya anak sulung aku ni. Tenaga luar biasa kata TyNadd mama Tadda. HAHA. 
Mulut talkative pon boleh tahan (mana tak tumpahnya kuah kalau ke nasik kan?Ehh)
Bab2 ABC, 123 shapes, colors, animals etc semua memang dah terer. cuma skrg aku tgk sebok nak carikkan Raisya kelas mengaji + menghafaz al-quran. Pastu rasa nak masukkan dia class Mandarin lagi (sbb aku target nak masukkan Raisya sekolah cina bila dia darjah 1 nnti.) Kawan2 chinese aku ckp, sekolah cina mmg very tough, kena prepare mental dari skrg lagi. belajar apa patut dulu as preparation.
that's what i'm doing now.. 




The siblings. Raisya Rania memang tak byk masalah. They can get along very well. Tapi macam biasalah, Raisya memang selalu buli Dedeq. Kadang out of no where, dia saja2 buat terlanggar adik dia, tergolek haaa si adik.. Biasalah adik-beradik berebut barang, tolak2. Mula-mula dulu memang si adik tak paham. Tapi lama2 Dedeq pon sama je naiknya bab2 berebut brg Kakak ni, siap tarik spender Kakak lagi bila time berebut. HAHAHA
Kakak pandai jaga Dedeq. Dedeq pulak, kalau dah lama tak jumpa Kakak, bila jumpa mesti peluk2, cium2 kakak dia. Main kereta sama2, main baby2 pon sama2. Bila sorang kena marah, sorang lagi back up. Silap2 haribulan, Mama yg kena marah balik. 

Apa pun Mama doa agar anak-anak Mama jadi sahabat baik, sampai bila-bila. 
Sayang Raisya Rania. 

Monday, July 14, 2014

Neglected.

This blog has been neglected by me for so long.

ke patut delete je terus?

-----


Thursday, June 05, 2014

Tiga Puluh Satu.


Enough said! :D

Happy birthday, Mama Raisya Rania!
Dont worry much. Aging is just a process of u becoming more pretty. Eh?
:)

Wednesday, April 23, 2014

Perihal Bunga.

The last time aku dapat bunga daripada suami ialah masa bercinta, iaitu lebih kurang 6 tahun yg lepas. Bunga daripada lelaki-lelaki nak mengorat & bekas teman lelaki pon penah dapat. Tapi takyah cerita kt sini la sbb aku tak suka pon bunga tu. Semua aku campak longkang.

Masa dapat bunga tu ialah masa aku marah kt suami aku (time tu bf-gf le), sbb dia kantoi apetah ngan aku. Aku pon lupa exactly sebabnya kenapa, tapi masa tu aku memang betol2 marah.

Dia call, aku tak angkat.
Dia text, aku tak reply.


Tup-tup tiba2 ada org ting-tong depan umah, hantar bunga. One big bouquet of 24-red roses!

Siot. Cair terus hati aku. Daripada keras mcm batu, terus jadik cair mcm ais. Haaaaa ko nampak tak permainan dia kat situ? Ekekekee.

Sekarang ni, lepas lebih kurang 4 tahun nak masuk 5 tahun berkahwin, tak pernah lagi dapat bunga sampailah minggu lepas. Dapat 3 kuntum bunga dihiasi bunga orkid (drpd meja makan beradat) masa Mess Night. Ahhh how sweet of u, husband. :)

Perasaannya takde la berbunga mcm masa dpt bunga time bercinta dulu. Kali ni lebih cool. Mungkin sebab tau tu bunga free kot? HAHAHAHA Tapi still seronok.

Bak kata omputeh, "Women love the little things. Do them!" 

Tq husband. :)

Tiba2 teringat pula pada bunga PTPTN, Errr korang punya dah habis bayar blom? Bab bunga yg satu ni jugak lah yg tak terabes2 dan lambat btol nak 'layu'. Nasib baik bungaa PTPTN aku dah lama 'melayu'. Nasib baik.


Fuhhh!

Wednesday, February 12, 2014

Kisah Berpantang 44 hari - Versi Kedua.

Sepagian tadi dok mengadap group chat geng gila Ex-MRSMKT. Puan Nabila tgh berpantang dgn gigih skrg dan telah mengajukan soalan:

"Boleh tak kalau I tanak berbengkung?"

Haaaaaa.. Terus ramai2 yg lain mintak share pengalaman berpantang secara tegar drpd aku dan Mek As. Kalau ikutkan, aku tak berapa nak tegar, tapi kalau Mek As memang tegar & tabik spring kt dia. Maka tak heranlah kalau orang tak percaya bila tgk dia "masih bergetah" even anak dah 3! & She is same age like me! 

Satu konsep berpantang yg ko kena ingat sampai bila-bila ialah: BERSUSAH-SUSAH DAHULU, BERSENANG-SENANG KEMUDIAN. 

Kalau korang nak tau, Ibu aku ialah seorang memang KUAT BERPANTANG. Memang seksa jiwa raga ok. Semua dia jaga kaw-kaw. Aku sendiri paling stress bab kena jaga pemakanan. Bab yg lain2 tu aku kebal lagi, tp bab makan, bila tgk lauk ala2 singgang rebus2 ni, (lagi-lagi lauk ikan haruan) memang kembang ok tekak aku! Huhuhu), Ibu aku memang paling hangin ngan aku bab ni, sebab tak pasal-pasal aku mcm meroyan marah2 sbb tak dapat makan sedap. 

Ibu terus sound "Ko nak sehat & kurus tak? Ko jangan tak jaga badan, semua longgar2, laki tgk pon tak berselera, muda lagi tapi lemau, sana-sini sakit. Ingat! Badan ni nak pakai lama!" 

I is pasrah. T____T

Oklah, meh aku share serba-sikit yg aku tau pasal berpantang ni. 


Pantang-larang ketika berpantang:

  • Kena pakai stokin dan baju lengan panjang supaya badan tak masuk angin dan sentiasa panas. (Makcik urut aku penah ckp, simen ni jahat. Stokin mesti pakai. Karang bentan lagi susah)
  • Kaki sentiasa rapat jangan tidur terkangkang nanti masuk angin. Kedudukan masa tidur pon kena jaga supaya badan tak sakit2. Bantal letak tinggi. 
  • Jangan mandi dengan air sejuk badan boleh jadi berbisa sakit tubuh. Mandi air panas, awal-awal pagi sebelum waktu berurut. 
  • Tidak digalakkan duduk bawah kipas atau aircond..angin mudah masuk ke tubuh badan. (Tapi time pantang ni la panasnyaaa nauzubillah. Hazab!)

Makanan ketika berpantang: 

  • Nasi panas secawan 2x sehari lunch 12.00 tghari dan dinner 6ptg. 
  • Ikan haruan elok cepat sembuhkan luka dalaman selama 2 minggu…beranak czer di galak makan…Yg ni memang kembang tekak aku, aku lagi prefer makan PATI IKAN HARUAN.
  • Jangan makan ikan yang gatal, telur, sotong, udang dan segala-mala mak nenek seafood yg menggatalkan. 
  • Elok makan Ayam Kampung buat bakar or sup herba. Sbb aku bersalin normal, ibu dah masakkan ayam bakar time lps 2minggu pantang. 
  • Semua makanan yang dimasak kena letak lada hitam, halia, bawang putih…(tapi kalau anak jaundice kena stop kejap)
  • Jangan makan makanan bergoreng - mengemukkan dan berminyak….nanti luka lambat sembuh...
  • Elakkan makan sayur-sayuran atau buah yang sejuk dan berangin contohnya kobis, betik, kangkung ..bab sayur memang aku jaga…sayur aku makan cuma lobak putih dan sawi saja untuk tambahkan air susu…
  • Buah yang boleh di makan Oren Sunkist atau Prune..elok jugak untuk penyembuhan luka dengan cepat dan elakkan dari sembelit
  • Minum pagi dan minum petang hanya biskut/roti gardenia atau oat cicah milo atau horlick panas.
  • Jangan minum air berais dan berkarbonat….boleh pulak aku tak minum ais...iyer boleh !! ingat ais akan mengurangkan susu badan...hanya minum air suam panas panas… badan sentiasa panas dan cepat berpeluh…. orang tua tak kasi minum banyak sekaligus tapi aku kan breastfeed mudah haus dan memang memerlukan air sekurang nya 3 liter. Selamba je aku minum walaupon Ibu aku ada bising2. Aku ckp doktor marah kalau tak minum byk. Hehehe. Breastfeeding pun dapat menguruskan badan kerana salah satu cara mengeluarkan air dalam badan kita.

Amalan ketika  berpantang :

Berurut
Awal-awal lepas keluar hospital terus kelam-kabut aku carik makcik urut. Hari ke-3, makcik urut dtg. Bertepatan lah dgn aku yg dah rasa lenguh2 satu badan. Aku amik makcik tu utk 3-4hari berturut-turut = rm250 (ni je the best price yg dapat masa tu). Tapi makcik ni baik, semua akar-kayu, daun2 dia bawak dari rumah dia. Bertungku semua dia tlg buatkan.  Ohh memang best berurut ni. Lega segala sendi & urat-urat putus. 

Param
Aku guna Set Bersalin Amway, dalam tu adalah Param (macam lulur tapi herba untuk buang angin dalam badan) pakai sebelum mandi ke seluruh badan dan feel segar. Tapi aku tak pakai sgt, biasalah, malas. Tadah telinga dengar ibu bebel. Hehehe

Pilis
Kena sapu kat dahi…katanya untuk hilangkan pening kepala dan rabun mata. Tapi bila pilis ni dah kering, mulalah masuk dalam mata. Semak. 

Bertungku
Aku pakai batu panas dibungkus dgn kain batik lama.Sebelum tu,batu tu kita balut  dengan daun mengkudu…Bertungku ni bagus untuk melancarkan perjalanan darah n,betulkan urat yg tegang di samping mengempiskan perut..,bersalin ceaser tak boleh letak kat perut..kalau normal dapat mengecutkan rahim…seronok bertungku rasa rileks je.. Bertungku ni kena buat selepas awal2 pagi (lepas mandi pagi) dan ptg-ptg lps makan malam sementara tunggu maghrib.

Mandi air rebusan daun
Masa pantang mandi sekali sehari je…air sejuk tak boleh…kena mandi air suam….air rebusan daun dari daun pandan, serai wangi, lengkuas, daun mengkudu, daun inai…aku amal kan selama 30hari (sebab lps tu dah pantang sendiri, malas nak merebus)…Badan pon segar je, rasa fresh sgt mcm bukan lepas bersalin. Hehehe..

Berbengkung
 HAAA NI PENTING. Tjuan untuk mengempiskan perut  dan support utk menaikkan rahim…sebelum pakai sapu kapur campur limau nipis kat perut dan bengkung...Tapi aku malas, sapu je yg ada dlm set Away tu. best jugak, rasapanas berangin je..

Bengkung yg paling best ialah bengkung yg lilit sepanjang 16m ke 18m tu. Yg tu stok ko nak jalan pon mcm geisha, tergedek2. ketat mampat dari atas perut smpi ke bawah bontot. Kalau nak lagi kemas & ketat, pakai masa berbaring. Haaa...barulah nangis laki tgk sbb lps tu dah dpt pinggang kerenga. 

Set Bersalin Amway
Dalam set bersalin tu, ada disediakan jamu..tapi aku tak makan lgsg, cuma minum Susu Alphalipid Lifeline & beberapa jenis Vitamin shaklee. Lepas pantang 30hari tu baru aku makan jamu susuk dara. Mcm biasa, memang best lah kan. Mcm pengantin baru je. Ehh kemain!

Minum Air Rebusan Akar-kayu.
Yg ni ada dalam set bersalin amway, tggl rebus & minum je. Kategori sedap dan boleh ditelan. Tapi kalau air2 jenis lain yg mcm Air Kunyit, air Inai, air halia, air sireh, dll air tradisional tu, memang ko sanggup tak sanggup je la nak telan.. Dalam kes aku, aku kena paksa utk telan. Nanges ok! 

Sauna, bertangas dsbnya.
Sauna memang bagus utk kuruskan badan tapi aku takde buat. Celah mana nak cekau bersauna, nak kena pegi spa. siapa nak jaga anak kan time2 pantang tu. sudahnya smpi skrg laa aku tak bersauna, bertanggas apetah lagi. Hehehe 


Total hari aku berpantang: 44 hari. 
Total hari yg BETUL-BETUL AKU PANTANG: 30 hari. 

Nampak tak permainan aku kat situ? bak kata Raisya, "Cakap orang je lebih, dia pon sama". Hahaha

---------------

Oh yes, kalau boleh masa berpantang ni jgn la nak merayap sana-sini ngan anak kecik newborn tu. Kesian nanti terkena jangkitan kuman ke apa kt luar nun. Kecik lagi, masih fragile. and utk ibu2 yg tgh berpantang pon, kalau boleh takyah keluar sgt. Aku penah ikut suami keluar gi beli brg kt NSK, sekejap je pon keluar, balik tu dah lenguh2 bisa2 satu badan. Menyesal mak. Baik rehat2 goyang kaki je kt umah. Tapi apa-apa pun, terpulanglah pada masing-masing kan. Duduk rumah memang memboringkan, lagi-lagi kalau kau jenis yg dah biasa cergas kesana-sini, yang penting, jaga diri & ketahui limit masing-masing. Ye dok? 

Oklah, sekian saja kisah berpantang aku utk kali kedua. Kisah aku berpantang utk kali ketiga & keempat ntah bila pulak ye.  Pada yg tengah berpantang tu, aku nak ucapkan, 


"Pantang jgn tak pantang. Jangan korang PANTANG JUMPA sudahlahhh." Hihii:P 

---------------------

masa ni nak gi merayap time baru habis pantang.:P


p/s: Thanks to Ibu sebab sudi amik cuti jaga aku sepanjang tempoh berpantang. Dan thanks sgt2 pada suami yg cuti 2minggu & sedaya-upaya menyiapkan semua persiapan utk isteri & anak-anak dalam tempoh berpantang aritu. Sayang dua org ni ketat-ketat. :D