Wednesday, February 12, 2014

Kisah Berpantang 44 hari - Versi Kedua.

Sepagian tadi dok mengadap group chat geng gila Ex-MRSMKT. Puan Nabila tgh berpantang dgn gigih skrg dan telah mengajukan soalan:

"Boleh tak kalau I tanak berbengkung?"

Haaaaaa.. Terus ramai2 yg lain mintak share pengalaman berpantang secara tegar drpd aku dan Mek As. Kalau ikutkan, aku tak berapa nak tegar, tapi kalau Mek As memang tegar & tabik spring kt dia. Maka tak heranlah kalau orang tak percaya bila tgk dia "masih bergetah" even anak dah 3! & She is same age like me! 

Satu konsep berpantang yg ko kena ingat sampai bila-bila ialah: BERSUSAH-SUSAH DAHULU, BERSENANG-SENANG KEMUDIAN. 

Kalau korang nak tau, Ibu aku ialah seorang memang KUAT BERPANTANG. Memang seksa jiwa raga ok. Semua dia jaga kaw-kaw. Aku sendiri paling stress bab kena jaga pemakanan. Bab yg lain2 tu aku kebal lagi, tp bab makan, bila tgk lauk ala2 singgang rebus2 ni, (lagi-lagi lauk ikan haruan) memang kembang ok tekak aku! Huhuhu), Ibu aku memang paling hangin ngan aku bab ni, sebab tak pasal-pasal aku mcm meroyan marah2 sbb tak dapat makan sedap. 

Ibu terus sound "Ko nak sehat & kurus tak? Ko jangan tak jaga badan, semua longgar2, laki tgk pon tak berselera, muda lagi tapi lemau, sana-sini sakit. Ingat! Badan ni nak pakai lama!" 

I is pasrah. T____T

Oklah, meh aku share serba-sikit yg aku tau pasal berpantang ni. 


Pantang-larang ketika berpantang:

  • Kena pakai stokin dan baju lengan panjang supaya badan tak masuk angin dan sentiasa panas. (Makcik urut aku penah ckp, simen ni jahat. Stokin mesti pakai. Karang bentan lagi susah)
  • Kaki sentiasa rapat jangan tidur terkangkang nanti masuk angin. Kedudukan masa tidur pon kena jaga supaya badan tak sakit2. Bantal letak tinggi. 
  • Jangan mandi dengan air sejuk badan boleh jadi berbisa sakit tubuh. Mandi air panas, awal-awal pagi sebelum waktu berurut. 
  • Tidak digalakkan duduk bawah kipas atau aircond..angin mudah masuk ke tubuh badan. (Tapi time pantang ni la panasnyaaa nauzubillah. Hazab!)

Makanan ketika berpantang: 

  • Nasi panas secawan 2x sehari lunch 12.00 tghari dan dinner 6ptg. 
  • Ikan haruan elok cepat sembuhkan luka dalaman selama 2 minggu…beranak czer di galak makan…Yg ni memang kembang tekak aku, aku lagi prefer makan PATI IKAN HARUAN.
  • Jangan makan ikan yang gatal, telur, sotong, udang dan segala-mala mak nenek seafood yg menggatalkan. 
  • Elok makan Ayam Kampung buat bakar or sup herba. Sbb aku bersalin normal, ibu dah masakkan ayam bakar time lps 2minggu pantang. 
  • Semua makanan yang dimasak kena letak lada hitam, halia, bawang putih…(tapi kalau anak jaundice kena stop kejap)
  • Jangan makan makanan bergoreng - mengemukkan dan berminyak….nanti luka lambat sembuh...
  • Elakkan makan sayur-sayuran atau buah yang sejuk dan berangin contohnya kobis, betik, kangkung ..bab sayur memang aku jaga…sayur aku makan cuma lobak putih dan sawi saja untuk tambahkan air susu…
  • Buah yang boleh di makan Oren Sunkist atau Prune..elok jugak untuk penyembuhan luka dengan cepat dan elakkan dari sembelit
  • Minum pagi dan minum petang hanya biskut/roti gardenia atau oat cicah milo atau horlick panas.
  • Jangan minum air berais dan berkarbonat….boleh pulak aku tak minum ais...iyer boleh !! ingat ais akan mengurangkan susu badan...hanya minum air suam panas panas… badan sentiasa panas dan cepat berpeluh…. orang tua tak kasi minum banyak sekaligus tapi aku kan breastfeed mudah haus dan memang memerlukan air sekurang nya 3 liter. Selamba je aku minum walaupon Ibu aku ada bising2. Aku ckp doktor marah kalau tak minum byk. Hehehe. Breastfeeding pun dapat menguruskan badan kerana salah satu cara mengeluarkan air dalam badan kita.

Amalan ketika  berpantang :

Berurut
Awal-awal lepas keluar hospital terus kelam-kabut aku carik makcik urut. Hari ke-3, makcik urut dtg. Bertepatan lah dgn aku yg dah rasa lenguh2 satu badan. Aku amik makcik tu utk 3-4hari berturut-turut = rm250 (ni je the best price yg dapat masa tu). Tapi makcik ni baik, semua akar-kayu, daun2 dia bawak dari rumah dia. Bertungku semua dia tlg buatkan.  Ohh memang best berurut ni. Lega segala sendi & urat-urat putus. 

Param
Aku guna Set Bersalin Amway, dalam tu adalah Param (macam lulur tapi herba untuk buang angin dalam badan) pakai sebelum mandi ke seluruh badan dan feel segar. Tapi aku tak pakai sgt, biasalah, malas. Tadah telinga dengar ibu bebel. Hehehe

Pilis
Kena sapu kat dahi…katanya untuk hilangkan pening kepala dan rabun mata. Tapi bila pilis ni dah kering, mulalah masuk dalam mata. Semak. 

Bertungku
Aku pakai batu panas dibungkus dgn kain batik lama.Sebelum tu,batu tu kita balut  dengan daun mengkudu…Bertungku ni bagus untuk melancarkan perjalanan darah n,betulkan urat yg tegang di samping mengempiskan perut..,bersalin ceaser tak boleh letak kat perut..kalau normal dapat mengecutkan rahim…seronok bertungku rasa rileks je.. Bertungku ni kena buat selepas awal2 pagi (lepas mandi pagi) dan ptg-ptg lps makan malam sementara tunggu maghrib.

Mandi air rebusan daun
Masa pantang mandi sekali sehari je…air sejuk tak boleh…kena mandi air suam….air rebusan daun dari daun pandan, serai wangi, lengkuas, daun mengkudu, daun inai…aku amal kan selama 30hari (sebab lps tu dah pantang sendiri, malas nak merebus)…Badan pon segar je, rasa fresh sgt mcm bukan lepas bersalin. Hehehe..

Berbengkung
 HAAA NI PENTING. Tjuan untuk mengempiskan perut  dan support utk menaikkan rahim…sebelum pakai sapu kapur campur limau nipis kat perut dan bengkung...Tapi aku malas, sapu je yg ada dlm set Away tu. best jugak, rasapanas berangin je..

Bengkung yg paling best ialah bengkung yg lilit sepanjang 16m ke 18m tu. Yg tu stok ko nak jalan pon mcm geisha, tergedek2. ketat mampat dari atas perut smpi ke bawah bontot. Kalau nak lagi kemas & ketat, pakai masa berbaring. Haaa...barulah nangis laki tgk sbb lps tu dah dpt pinggang kerenga. 

Set Bersalin Amway
Dalam set bersalin tu, ada disediakan jamu..tapi aku tak makan lgsg, cuma minum Susu Alphalipid Lifeline & beberapa jenis Vitamin shaklee. Lepas pantang 30hari tu baru aku makan jamu susuk dara. Mcm biasa, memang best lah kan. Mcm pengantin baru je. Ehh kemain!

Minum Air Rebusan Akar-kayu.
Yg ni ada dalam set bersalin amway, tggl rebus & minum je. Kategori sedap dan boleh ditelan. Tapi kalau air2 jenis lain yg mcm Air Kunyit, air Inai, air halia, air sireh, dll air tradisional tu, memang ko sanggup tak sanggup je la nak telan.. Dalam kes aku, aku kena paksa utk telan. Nanges ok! 

Sauna, bertangas dsbnya.
Sauna memang bagus utk kuruskan badan tapi aku takde buat. Celah mana nak cekau bersauna, nak kena pegi spa. siapa nak jaga anak kan time2 pantang tu. sudahnya smpi skrg laa aku tak bersauna, bertanggas apetah lagi. Hehehe 


Total hari aku berpantang: 44 hari. 
Total hari yg BETUL-BETUL AKU PANTANG: 30 hari. 

Nampak tak permainan aku kat situ? bak kata Raisya, "Cakap orang je lebih, dia pon sama". Hahaha

---------------

Oh yes, kalau boleh masa berpantang ni jgn la nak merayap sana-sini ngan anak kecik newborn tu. Kesian nanti terkena jangkitan kuman ke apa kt luar nun. Kecik lagi, masih fragile. and utk ibu2 yg tgh berpantang pon, kalau boleh takyah keluar sgt. Aku penah ikut suami keluar gi beli brg kt NSK, sekejap je pon keluar, balik tu dah lenguh2 bisa2 satu badan. Menyesal mak. Baik rehat2 goyang kaki je kt umah. Tapi apa-apa pun, terpulanglah pada masing-masing kan. Duduk rumah memang memboringkan, lagi-lagi kalau kau jenis yg dah biasa cergas kesana-sini, yang penting, jaga diri & ketahui limit masing-masing. Ye dok? 

Oklah, sekian saja kisah berpantang aku utk kali kedua. Kisah aku berpantang utk kali ketiga & keempat ntah bila pulak ye.  Pada yg tengah berpantang tu, aku nak ucapkan, 


"Pantang jgn tak pantang. Jangan korang PANTANG JUMPA sudahlahhh." Hihii:P 

---------------------

masa ni nak gi merayap time baru habis pantang.:P


p/s: Thanks to Ibu sebab sudi amik cuti jaga aku sepanjang tempoh berpantang. Dan thanks sgt2 pada suami yg cuti 2minggu & sedaya-upaya menyiapkan semua persiapan utk isteri & anak-anak dalam tempoh berpantang aritu. Sayang dua org ni ketat-ketat. :D


Tuesday, February 11, 2014

NEW!!! AURA MAYA Treatment Set and AURA MAYA Whitening & Glowing Set -> KKM APPROVED!

Utk pengetahuan semua, ini adalah skincare yg paling terkini keluaran Zamaya Network di atas permintaan ramai peminat2 tegar Aura Maya Lama. 

Ianya ialah 2 jenis yg berbeza. Tapi produk kali ini lebih berkesan, lebih baik & formulasi terkini!!! Jom kita baca lg pasal set-set yg ada ni.


AURA MAYA TREATMENT SET (SET RAWATAN) - untuk kulit bermasalah.~ WM-RM 98.00/EM-RM 108.00


*Cleansing Foam 15ml
*Facial Toner 15ml
*Intense Cream 5g
*Day Cream SPF60 5g

✔ Mengecutkan jerawat
✔ Menghilangkan kesan jerawat
✔ Menghilangkan jeragat
✔ Meratakan kulit wajah anda
✔ Mencerahkan kulit yang kusam
✔ Membantu menyegarkan kulit wajah anda
✔ Membantu mengecilkan liang pori2
✔ Melicinkan permukaan kulit
✔ Menghilangkan garis2 halus di wajah
✔ Membantu menghilangkan kesan parut



AURA MAYA WHITENING & GLOWING SET (SET PENCERAHAN)
- untuk kulit normal tapi ingin kelihatan lebih cerah & glowing. 
~WM-RM 98.00/EM-RM 108.00




*Cleansing Foam 15ml
*Facial Toner 15ml
*Night Cream 5g
*Day Cream SPF60 5g

✔ Mencerahkan kulit wajah
✔ Membuatkan tona kulit lebih sekata
✔ Mengatasi pertumbuhan jerawat
✔ Membantu kulit lebih bersinar
✔ Menganjalkan kulit wajah
✔ Menegangkan kulit wajah
✔ Melicinkan permukaan kulit

------------------------------------------------
berminat nak order? jgn malu-malu, 

SMS/WHATSAPP je ke 013-340 9022 (Shaz)
or email:
shazleenz@gmail.com 

:)



 TESTIMONI AURA MAYA TREATMENT SET & WHITENING GLOWING SET.


PARUT JERAWAT BERLUBANG SEMAKIN PUDAR & BERKURANG
Pelbagai produk sudah saya cuba...

Pelbagai cara saya sudah cuba..
Klinik pakar kulit pun sudah saya cuba..

Di atas nasihat seorang rakan yang memperkenalkan Aura Maya Treatment,saya tetap mencuba walaupun saya tidak pasti akan hasilnya seperti sebelum ini atau sebaliknya.Alhamdulillah!!!
Berbuah hasil!!Tidak sia2 saya mencuba...Jerawat yang banyak,besar dan merah2 akhirnya kecut serta merta.Sekarang hanya tinggal bekas sahaja,saya pasti AM Treatment dapat bantu memulihkan wajah saya supaya kelihatan lebih bersih,cantik dan licin.
Saya akan jadi pengguna setia AM Treatment. 


JERAWAT HILANG DALAM MASA 7 HARI.


Wahhh..

Jerawat akhirnya kecut dengan AM Treatment.Betul2 teruja!Saya happy sangat2 dengan perubahan yg saya alami dalam masa seminggu.Sikit hari lagi wajah saya akan licin bersih tanpa jerawat dan kesan jerawat.
Lepas ni,saya akan gunakan produk Aura Maya di mana sahaja.Terima kasih AURA MAYA!

Waahhhhhh,katenya!
Tidak sampai 3 hari bekas jerawat & jerawat kecil sudah lari.Sedang mencari2 produk2 untuk wajah saya yang makin teruk akhirnya menemui AURA MAYA TREATMENT SET membuahkan hasil & ganjaran yang lumayan.SANGAT BERPUASHATI!!SUNGGUH!!TIDAK PERCAYA TAPI INI YANG BERLAKU...Lihat,kulit wajah pon semakin cerah,putih.Saya akan teruskan penggunaan untuk kesan yang lebih maksima.Saya mulai suka dengan perubahan baru ini.AURA MAYA PILIHANKU...


KULIT SEMAKIN CERAH & GLOWING SELEPAS BEBERAPA HARI MENGGUNAKAN AURA MAYA SET WHITENING & GLOWING. 


 Muka kelihatan lebih cerah,putih & anjal selepas seminggu menggunakan AURA MAYA WHITENING & GLOWING SET.

Pada mulanya saya menggunakan AM TREATMENT SET untuk hilangkan jeragat yang masih ada di wajah saya.Perlahan2 jeragat mulai pudar,saya mulai yakin dengan produk AURA MAYA.Selepas mendapat khidmat nasihat dari Zamaya Network,saya teruskan dengan penggunaan AM Whitening & Glowing.Alhamduliilah,sayamulai suka melihat wajah saya di cermin kerana lebih bersinar dari biasa.



 "Before ni sy pernah pakai set aura maya lama..sy pkai secara konsisten smpi la aura maya lama dihentikan pengeluaran..dganti dengan aura maya korea..rase kecewa sgt sbb ni satu-satunya produk yg sy sgt serasi..sy cube pkai aura maya korea..tp sy tak serasi ..so sy stop pkai aura maya..satu hari sy search internet dan terjumpa blog akak ni..sy trnmpak 2 set aura maya seakan2 produk yg lama..sy cube pkai balik set pencerahan/glowing aura maya..dan alhamdulillah..kulit sy menjadi cerah hari demi hari..sy suka set pencerahan ni sbb kulit sentiasa lembab dan xkering..parut2 jerawat pn makin pudar.."


----------------------------------

SOALAN LAZIM BERKENAAN AURA MAYA TREATMENT SET & WHITENING SET. 


Soalan 1 :
Nampak macam kecil je packaging. Tahan berapa lama ye 1 set tu?

Jawapan :
Ini adalah trial set, sebab tu semua packaging kecil. Kalau untuk penggunaan biasa, ianya tahan lebih kurang 3 minggu. Tapi, jika kulit anda berjerawat atau berjeragat teruk, anda dinasihatkan sapu krim lebih banyak di kawasan yang bermasalah. Jadi ianya tahan mungkin tidak sampai 3 minggu. Tapi jangan risau, insyaAllah dlm masa 2 mggu anda sudah boleh nampak perubahan yang positif. 

In future akan ada set besar, boleh tahan 2-3 bulan.

Soalan 2 :
Mana satu lebih bagus antara aura maya set korea dan set ini?

Jawapan :
Setiap produk ada kelebihannya sendiri. AM Korea lebih kepada Anti aging, sesuai untuk kulit normal manakala Set Treatment lebih sesuai untuk kulit bermasalah. Set Whitening pula untuk kulit kusam. 

Soalan 3:
Selamatkah kandungan set ini? Adaah set ini mengandungi bahan kimia seperti merkuri & hidroquinon? 

Jawapan:
Bahan-bahan yg digunakan dijamin selamat tanpa merkuri dan hidroquinon. Boleh rujuk dibawah sebagai bukti diluluskan drpd Jabatan Farmasi (BFPK).



-------------
berminat nak order? jgn malu-malu, 

SMS/WHATSAPP je ke 013-340 9022 (Shaz)
or email:
shazleenz@gmail.com 

:)

Monday, January 27, 2014

4 Tahap Best di Malaysia.

Lepas aku tgk Lawak Ke Der 3 part Doughlas Lim semalam (beli kat Astro First je. Ada jual skrg), baru aku perasan pasal hal ni. Doughlas Lim is soooo damn right about this! Hahaha

Ada 4 tahap BEST kat Malaysia ni mengikut kategori masing2.  Padahal kalau negara omputeh, kita ckp BEST tu memang dah paling best lah. Takde best-er or best-est, tapi kalau Malaysian, berlainan. 


Tahap 1-> BEST.
Contoh ayat: 
A: "Mcm mana roti canai tu? best tak?"
B: "Boleh la.. Best la jugak.."

Maknanya takde la best sgt, biasa2 je.

Tahap 2 -> BEST yg kurang siuman.
Contoh ayat:
A: "Macam mana cerita Hantu Kak Limah tu? best tak?"
B: "Weii best gila!!!"

Maknanya, best jugak la tu! Hahaha


Tahap 3 -> BEST yg kurang siuman tp tiba2 melibatkan seekor khinzir. 

Contoh ayat: 
A: "Macam mana cerita Hantu Kak Limah tu? Best tak?"
B: "Weiii..best GILA BABI cerita hantu kak limah tu weiii"

Haaa.nampak tak perubahan tahap best cerita tu? Maknanya memang best sangatlah tu! 


Tahap 4 -> BEST yg masih kurang siuman dah melibatkan seekor khinzir dan tak pasal2 MAKI ORANG.

Contoh ayat: 
A: "Macam mana Lawak ke Der 3 tu? Best tak?"
B: "Weiii BEST GILA BABI SIOTTTT!!!"

Haaaa mcm ni bila kita dengar terus rasa nak pergi tgk kan Lawak ke Der 3 tu. Sebab ni tahap best yg tak boleh digambarkan gituu. HAHAHAHAH

Boleh tgk gambarajah di bawah utk keterangan yg lebeh jelas. HEHEHE

source: nazbdb.wordpress.com

Thumbs up to Doughlas Lim!!! Ko memang best!! Keep it up! :D

Tuesday, January 07, 2014

Takde Rezeki.

Bila kau rasa down disebabkan oleh sesuatu, mesti akan ada org yg berniat baik cuba bagi penyedap rasa utk hati kau..

"Sabarlah. Mungkin ini bukan rezeki kau. Ada hikmah di sebalik semua ni.. Something better is waiting for u next.."

Itu kau boleh kata, tapi sendiri yg menghadapinya. nak kata apa? Tak boleh nak terima kenyataan, pedih dalam hati siapa yg tau? Perlahan-lahan ko telan jugak rasa down tu & cuba neutralkan rasa pahit dalam hati ni.

Mungkin ni semua balasan utk kau yg sentiasa lalai pada tanggungjawab-Nya. Kembali ke pangkal jalan. Bukan ke para isteri ni golongan yg paling senang utk masuk syurga? Dan yg paling senang jugaklah utk masuk ke neraka. 

Allah sentiasa ada perancangan yg lebih baik utk hamba-hambaNya. 

Not a good one to start year 2014, but I know, things will be fine. Just chill mama & be positive. 

Selamat Tahun Baru 2014. :) 

-----


Wednesday, November 27, 2013

Raisya's 1st Sports Day.


 Lama betol tak berpeleseran & membebel membabi buta kt sini.

Rindu betol nak update blog. Dalam kepala aku skrg ni mcm2 nak kena buat. Tapi takpe, mari kita buat satu-persatu. So kali ni, mama nak update pasal Sports Day Raisya. Maaplah, sepatutnya entry ni dipost 3bulan yg lepas. but knowing me yg "terlalu rajin ni", barulah skrg dpt 

Utk pengetahuan korang, Raisya dah pon masuk sekolah (besar dah anak mama. sobs!). We have decided to send her to Smart Reader Kids, Trillium Lakefields. Alaa, sekolah dekat2 rumah je. So masa aku dah habis pantang aritu, & starting 1st July, kami daftarkan dia kt school. Tujuannya sebab nak kasik masa dia terisik lepas kami decided utk withdraw dia drpd Taska Rimbun Kasih aritu. Raisya ni memang sgt hyper active. Siapa yg pernah jumpa dia, memang akan tau betapa energetic nya anak dara no.1 aku tu. So plan utk dia ke school ni supaya dia dpt channel-kan kehyperan dia pd aktiviti schooling. 

So far mmg byk perubahan positif.

Kira 1,2,3 smpi twenty, kenal ABC, menyanyi Negaraku, lagu2 nursery rhymes english & malay, kenal shapes, dll.

Takyah cerita banyak, meh layan gambar. Gambar2 ni pon sebenarnya dah di upload dlm Instagram aku. 
Boleh la follow instagram aku: @mishawads. 

Pagi2 seawal jam 7pagi dah bangun beratur kat Padang Kem Sg Besi. Macam biasa, diorg ni ada rehersal dulu, tapi bila hari kejadian, mcm2 kerenah ada. tak serupa masa rehersal. Agaknya masing2 segan dgn parents masing2 kot? Tatau ke punyalah mak-pak (aku laki bini lettuw) excited, kitorg dah awal sebulan gi beli Sports shoes Raisya. Punyalah excited kan. 

beratur ikut rumah masing2. Nampak tak Raisya kt rumah mana? :)

berangan itu mesti. :)

Raisya & her sports buddy.

Teacher Lyn, teacher class Raisya. 
opkos mama pon nak interprem dgn Dedeq. :)

Jom kita layan pulak gambar2 masa games, games perseorangan Raisya dgn friends, games dgn parent, games yg mama tak diinvite pon ada Mama join sekali jugak. Kehkehkeh.


Ni dia gmbr games yg mama x diinvite tp mama menyemak.
Masa ni Raisya dah moody. Mungkin dah penat, takpon dah lapar,
takpon tak tahan panas (yg sbnrnye takde la panas sgt pon)
gmbr ihsan drpd babah. :P
masa ni dah moody, tak nak main dah.
tp babah angkut jugak. haha


Yayy menang! Group Raisya dpt no.4.
Kahkahkah. Jadik la nakkk.. :)
Maaplah tak berapa byk gmbr. Mama malas nak uplaod transfer satu2 drpd hp. :)

Nanti mama blog cerita yg lain pulak ye. Okbye! :))