Saturday, November 15, 2014

Kisah Sebelum.

Mungkin ramai yg dah tau yg suami mak skrg dah pon berada di Lubnan @ Lebanon, under UN mission Malbatt 850-2. Dah 2bulan dah pon kat sana. (2bulan dah rasa mcm 2thn :( )

Insyaallah kalau dipanjangkan umur kami, kami akan dapat bertemu pada tahun depan, September 2015. Yg penting skrg, mak dan anak-anak kena kuat mental & fizikal utk mengharungi segala cabaran yg mendatang. 

Apa yg aku saja nak share kali ni bukanlah pasal duka lara hati risau sepanjang 2bulan (elleh, baru 2bulan kan) ketiadaan suami.  Saja mak nak share pasal preparation sebelum suami pergi berjuang. Ewahh.. hehehe

Tipu lah kan kalau kata tak rindu, haruslah rindu. Especially anak-anak, mula2 tu dia ada tanya jugak mana Babah pergi (sebelum pergi Lubnan ni, suami memang kena pergi kursus selama 4bulan. sebulan di Banting + 3 bulan lagi kat Port Dickson, so anak2 dah terbiasa jumpa Babah time weekend sahaja). For the first week time sampai rumah drpd rumah pengasuh, mesti diorg akan bagi salam mcm ni, 

"Assalammualaikummmm, Babahhh ooo babahhh.. mesti Babah ada menyorok ni kan, Mama?" 

Alahaiii sayu plak hati bila dengar si Raisya ckp mcm tu. Tapi lama-lama dia paham lah. Kalau org tanya, "Mana Babah?" Dia akan jawab, "Babah Kakak work jauhhh. naik aeroplane.." 

Takpon Raisya suka membebel, "Babah tu dulu work dekat je, itupon tak nak work dekat. Skrg kena work jauh. Susah dah Kakak nak jumpa" ataupon "Dekat work Babah ni kan ada duit, kenapa Babah nak work jauh. Tu haa bank, pegi lah keluarkan duit" (she's referring to mesin ATM). HAHAHAHA

While for Dedeq yg masih tak mengerti apa2 tu, mmg most of the time dia nampak blur je. Takde perasaan. Tapi ada lah time2 yg bila kena 'sergah' dgn Mama, dia akan menangis & sebut "Babahhh.. Bahhh Babahhh..". Alahai lah anak.. 

-----

Berbalik semula pada persiapan suami utk kami sebelum dia berlepas. Benda perkara dia buat ialah: Repair balik kereta buruk kami. Tukar tayar, tukar tulang anjing, absorber, tukar barang2 dalam engine, balancing, Taraaaa... jadik dah mcm kereta baru. Insyaallah, bertaan sampai ke tahun depan. Tinggal nak maintain dgn service bila smpi masanya, dgn benda2 yg berbangkit je. Harap takde apa lah smpi tahun depan. Tak reti aku gi repair2 kereta ni. Skrg pon tak bawak lagi gi service, dah aku tgk tak smpi lagi timing nya, tp laki aku pesan dah boleh dah kalau nak bawak gi service, errr..nantilah kot?

Lagi, suami ada beli oven - terus beli yg 45liter (kalau tak silap aku, tp bg aku besar gak lah size nya), beli vacumn (sbb nanti senang utk aku nak kemas umah takyah bising2 penat panggil maid) & juga beli microwave (sbb ganti microwave hadiah kawin yg dah rosak) dan juga beberapa peralatan elektrik yg dah lama-saja-nak-ganti-baru. Sebenarnya semua benda ni mmg dah lama niat tak beli, tapi tak terbeli2 sbb mcm tak rasa lg kepentingan hakiki. hehehe

Then suami siap pasang balik safety gate, konon nnti tak nak anak2 mengacau aku masa masak kt dapur (which is tak berjaya sgt pon sbb si kakak dah pandai bukak sendrik gate tu). Semua dokumen2 penting suami dah filing dlm satu file, semua segala sijil yg penting2 ada dlm file tu. siap label lagi okeh.

Pastu yg paling dasyat sekali (bagi aku dasyat lah), suami dok beli brg2 dapur mcm bini dia duduk dlm hutan, mmg stok mcm 6 bulan punya kot. Takpe, layankan saja. Hehehe..

Nak tgk antara hasil pertama oven baru aku? The first time was for Raisya's birthday. RV Cupcakes! (nanti aku update pasal birthday celebration Raisya on next post ok?)



RV Cupcakes! - takberapa nak berjaya sgt sbb cream cheese
frosting mcm cair sgt. so aku belasah je la sapu je atas cupcake tu.
hehe

Proudly present by Raisya. nak bawak pi school on her birthday.

Dan ada lg beberapa siri kejayaan mcm Oreo Cheesecake, Caramel Pudding, Puding roti dsbgnya.. Tapi yg ni nak show off kek yg aku buat utk early birthday celebration sang suami.


Kejadian sebelum letak topping. 

Lasagna pagi tu utk small party anak beranak.

So, malam before suami fly ke Lubnan tu (suami fly on 6/9, His birthday was on 9/9). Kami anak-beranak check in Hotel Concorde malam before suami fly, and we did an early small birthday celebration for him.)


Taraaaaa..dah siap letak Blueberry topping.





mama pon nak suap jugak. hehe

Anak-anak party air smpi tgh malam. huhuh.
Syahdu la jugak mlm tu, suami tak byk ckp & nampak risau. Aku sebenarnya lebih cool, tak nak pikir banyak, Sebab bila pikir, aku akan jadi susah hati mcm dlm  blog post aku sebelum2 ni,Nak tak nak nak mmg kena redah je la kan.

Banyak la pesanan2 suami, jaga diri, jaga anak2 masa dia takde, Kalau boleh jgn keluar berjalan sgt dgn anak-anak sbb takut aku tak boleh nak kawal kehyperan anak-anak especially Raisya (yes, penah ada history Raisya hilang sekejap drpd jagaan), lepas tu suami pesan lg, bila drive, letak Dedeq kt car seat, sbb Dedeq ni mmg too attached dgn aku. Nak beli brg rumah jgn bawak anak-anak sbb takut aku serabut. Itulah tujuan suami belikan oven at first place, kononnya aku bleh isik masa lapang setiap weekend dgn baking new receipes (which I did almost every weekend). Paling sedih, suami pesan, andai kata jadi apa2 kata kat dia, dia nak aku balik duduk Kedah sbb kt Kedah, dia dah siapkan rumah utk kami anak-beranak. Alahaiii..jauh betol pemikiran dia. Insyaallah semua selamat.

Pejam celik, pejamcelik, now dah 2bulan++ suami kat Lubnan. Thanks to teknologi masa kini, dgn adanya internet super-laju, dapatlah kami berhubung, Facetime, Tango, Whatsapp setiap hari. Bezanya tak dpt jumpa physically depan mata je, bak kata pepatah org tua "Jauh di mata, dekat di hati.." :)

Oklah, panjang sgt dah membebel kali ni, Kalau nak tau, entry ni patutnya dah lama publish, adalah dekat 2bulan kot, tapi skrg baru boleh nak siapkan smpi habis. Dasar pemalas kan. Maaflah, seriously susah nak curik masa utk type blog, kalau rajin, moh lah follow aku kat Instagram @mishawads. Aku selalu update dlm instagram, tu kiranya ala2 mini / micro blogging utk mishawads.blogspot.com lah. Banyak aku update sana.


Ok till then, cu when i cu. :)

Friday, November 14, 2014

Dagu dua.

Fakta: Dagu dua ialah sangat sinonim bagi mereka2 yg beranak dua. Tapi saya bukan berbadan dua.  



Sekian, melepaskan gian dgn meng-update sepatah dua. :)

Tuesday, November 11, 2014

I Miss You.

Thursday, September 18, 2014

2 minggu.

Genap 2 minggu suami berada di Lubnan.
Ada baki lebih kurang 50 minggu lagi sebelum kami dapat bertemu. 


Semoga Allah sentiasa melindungi suami drpd segala bahaya dan mala petaka. 
Kuatkanlah semangat dia, kuatkanlah hati dia supaya sentiasa mengingati-Mu, Ya Allah.

Hello suami,

Incase u are reading this, I just want u to know that I is "Rindu awak 200 peratus!"
I know u love watching this series kan? kan? kan? HAHAHA

-Stay strong Mama! Haiyakkkk!!!-
  

Monday, September 08, 2014

PRE LOVED #1 - HONEY PUMPKIN.

PRE-LOVED FOR SALE. MOST OF THE ITEMS WORN < 5 TIMES OR NEVER BEEN USED.



INTERESTED?? CAN SMS/WHATSAPP: 013-3409022 (Shaz)
-------------

1.  DENIM ESSENCE – DARK DENIM (EXCLUSIVE & PREMIUM QUALITY!) 
- NEVER WORN!! 
Fits uk4-uk14! (BIGGER SIZES AVAILABLE) 
*THESE ARE ALL ONE SIDED MEASUREMENTS, X 2 FOR MEASUREMENTS*


Measurement:

Shoulder : 15 inches
Waist : 15 inches (stretchable)
Length : 56 inches


rm69  RM55


2.   DENIM PALAZZO – DARK DENIM (PREMIUM QUALITY)
 - NEVER WORN!!


fits uk6- uk14

measurement: 40 inches
rm65  RM55
-SOLD OUT-



3.  BASIC PALAZZO – MAROON
-NEVER WORN!!


WAISTLINE IS VERY STRETCHABLE*  *worth every penny!*
100% heavyweight thick jersey (FLAWLESS material and very stretchable)
fits uk6-uk18!
measurement : 40 inches
rm60 rm50
-SOLD OUT-

4. BASIC PALAZZO – MINT GREEN


WAISTLINE IS VERY STRETCHABLE*  *worth every penny!*
100% heavyweight thick jersey (FLAWLESS material and very stretchable)
fits uk6-uk18!
measurement : 40 inches
rm60 rm50
-SOLD OUT-

PENCIL STRIPEY – WHITE/BLACK
-NEVER WORN!!


*NOT SHEER AT ALL!*
100% thick cotton (uber comfy & stretchable)
fits uk4- uk10
measurement: 40 inches
rm45  RM25
-SOLD OUT-

6.  BEETLEJUICE – Yellow/Black
-WORN ONCE ONLY!



100% thick lycra cotton ( very stretchable)

fits uk4-uk12

measurement:37 inches

rm55  RM25
-SOLD OUT-

7. SLOUCHY COCOON CARDIGAN – BLACK

-WORN TWICE ONLY!!



100% heavyweight jersey cotton (extremely comfy and very stretchable)
fits uk4-uk18
measurement:29.5 inches
rm55 RM40

8. LACE ELITE – MOCHA BROWN

-never worn!!



*ZIPPER AT THE SIDE*
100% HIGH QUALITY mesh lace with thick viscose (slightly stretchable)
fits uk4-uk10
measurement:32 inches
rm60 RM45

9. BATWING PEPLUM – WHITE
-worn twice only! 

100% thick chiffon (slightly stretchable)
fits uk4-uk12
measurement:27.5 inches
rm40 rm20
-SOLD OUT-

10. STRIPEY MERMAID – CREAM/BLACK

-worn once only!!



100% thick cotton (slightly stretchable) - belt not included
fits uk4-uk10
measurement:28 inches
rm45 rm25
-SOLD OUT-

11. AZTEC SHIRT - BLUE / YELLOW 
-never worn!
NEVER WORN!!
SIZE: M
RM45  RM25



INTERESTED?? CAN SMS/WHATSAPP: 013-3409022 (Shaz)
-